Naive.

March 22, 2008

Reclame, 10 in 1, promisiuni, oferte… De ce ii credem pe cuvant? Pentru ca ne promit marea cu sarea, pentru ca nu stim sa gandim logic si pentru ca ne pasioneaza TeleShopping-ul. Pentru ca ne place sa vedem cum ni se ofera “pe tava” 3 produse la jumatate din pretul unuia, fara sa ne gandim ca telefonul sau sms-ul pe care il trimitem costa cat dublul tuturor produselor la un loc. Pentru ca stim ca nimic din ce ne spun nu se vai intampla, dar ne place sa credem sau, mai dragut, cautam motive de acuza. Oricare ar fi situatia ta, stiu sigur ca si tu ai cascat macar o data ochii la o emisiune TeleShopping. Cel mai probabil, din plictiseala. Acestea capteaza in mod inexplicabil persoanele din fata ecranului. Romanul crede, ca asa e construit. Romanul cade prada tuturor prostiilor promotionale, pentru ca altfel n-ar mai fi roman si pentru ca altfel nu s-ar mai vine atat de bine piata din Romania. Dar tot romanul e inteligent, stie sa-i faca pe altii sa-i pice in plasa, stie sa vanda. Ei, vanzatori cu imaginatie. Noi, plictisiti naivi.

Lasand la o parte latura asta media a subiectului, gandeste-te la promisiunile false, juramintele strambe. Ai crezut, pentru ca te simteai legat de persoana respectiva – erai ferm convins ca nu te va minti. Dar iata… Nu, nu e un om rau. E doar genul caruia ii place sa domine, sa se simta superior. Ah, si stii senzatia aia, cand esti pacalit si te prinzi, dar ti se pare ca ar suna penibil sa ii intrebi “Ba, voi va bateti joc de mine?” Continui sa le faci jocul sau incerci, din umbra, sa il intorci in favoarea ta.

Revenind, suntem creduli, naivi. Suntem tineri, fara experienta, suntem invatacei. Si ce daca ai 30 de ani? Te consideri o persoana matura? Ei bine, afla ca niciodata nu treci prin destule pentru a sti precis cum sa te descurci cu cele ce vor urma. Naivitatea e frumoasa, e copilarie, agitatie, teama, naivitatea e sinceritate. Pana la un punct. Te poti simi mintit atunci cand stii ca ti s-au expus prea multe beneficii pentru a fi adevarate. Te poti simti mintit cand le-ai crezut. Te poti simti mintit cand ai avut incredere deplina intr-o persoana, lasand-o sa profite de tine si de infantilitatea ta. E urat sa fi mintit. E urat ca lumea sa ascunda chestii de tine. E si mai urat sa afli asta.

Stop! Nu va vreau maturi. Va vreau naivi, vii. Va vreau copii. Dar, pentru numele lui Doamne Doamne, fiti totusi precauti!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: